Hoe zet ik het voorgevormde masker veilig op (zoals het 3M 8210 en INXS masker)?

Voordat je het masker uit de verpakking haalt, is het van belang om je handen goed te wassen. Haal vervolgens het masker uit de verpakking en zorg dat je alleen de buitenkant van het masker aanraakt. Zet het masker over je mond en bevestig het onderste elastiek over het hoofd aan de achter van de nek. Het tweede elastiek kun je bevestigen aan de bovenkant van je hoofd. Zorg dat de elastieken niet gedraaid zitten en pas eventueel aan. Druk de metalen strip bij de neus aan om zo het masker goed af te sluiten. Test of het masker goed is afgesloten door 3 keer hard uit te ademen in het mondkapje. Als je lucht bij je neus weg voelt glippen kun je de neusstrip aanpassen en kijken of het beter is afgesloten. Raak zo min mogelijk het kapje aan tijdens het dragen. Als je masker vochtig wordt tijdens het dragen is het verstandig om deze te vervangen.

Ook kun je via dit filmpje zien hoe het masker gedragen moet worden:

 

Hoe draag ik opvouwbare maskers?

Haal het masker uit de verpakking en vouw, zonder de binnenkant van het masker aan te raken, het masker uit. Plaats het masker op uw gezicht en trek beide elastieken over je hoofd. Plaats het onderste elastiek aan de achterkant van je nek en het bovenste elastiek aan de bovenkant van je hoofd. Vouw de neusstrip naar de gewenste pasvorm en zorg ervoor dat deze zo goed mogelijk het gezicht afsluit.

Om te zien hoe het masker gedragen wordt kan je ook het volgende filmpje bekijken:  

 

Hoe verwijder ik het masker veilig van mijn gezicht?

Om het masker te verwijderen moet je ervoor zorgen om niet het masker aan te raken. Deze kan namelijk besmet zijn. Raak alleen de elastieken aan en verwijder het masker ook door alleen de elastieken van je hoofd te halen. Wanneer het masker van je hoofd is verwijderd, kan je het in een gesloten vuilniszak gooien. Zorg, na het weggooien, dat je je handen weer wast met een alcoholische zeep.

 

Hoe vaak mag ik het mondkapje gebruiken?

De mondkapjes zijn voor eenmalig gebruik en mogen ook niet meer dan 1 dag gedragen worden. Er wordt natuurlijk aangeraden om zo min mogelijk naar buiten te gaan tijdens de uitbraak van het virus. Helaas is dit toch vaak niet helemaal te doen. Het is dan ook verstandig om meer dan een mondkapje te kopen wanneer je toch van plan bent om af en toe naar buiten te gaan.

 

Meer handige video's om te bekijken (Nederlands)

More useful videos to watch (English)