Hygiënische tips:

Voordat je het mondkapje opdoet, is het van belang om met een aantal dingen rekening te houden. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) moet je op het volgende letten:
 
 1. Zorg dat je het mondkapje pas uit de verpakking haalt, wanneer je het mondkapje wilt gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het mondkapje niet tussentijds besmet kan raken met een virus.
 2. Ontsmet je handen voordat je het mondkapje opdoet. Hiermee voorkom je dat er ongewenste bacteriën op het mondkapje komen voordat je deze hebt opgezet.
 3. Zorg dat je gezicht goed is gladgeschoren. Gezichtsbeharing (ook stoppels) kan ervoor zorgen dat het mondkapje niet goed op je gezicht valt en dus niet goed wordt afgesloten.
 4. Hoest en nies in de binnenkant van uw ellebogen.
 5. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gebruik deze eenmalig.
 6. Probeer zo min mogelijk aan je ogen, mond en neus te zitten.
 7. Probeer je handen zo vaak mogelijk te wassen; minimaal 20 seconden. Zie tips voor het handen wassen hieronder. 
 8. Als je ziek bent, blijf dan thuis.

 

Hoe was je je handen op de juiste manier? 

Het is belangrijk om regelmatig en op de juiste manier de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. Maar wat is nou de beste manier om je handen te wassen?

 • Was je handen voor minimaal 20 seconden 
 • Was je handen onder stromend water.
 • Gebruik hierbij vloeibare zeep.
 • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels (zie het figuur hieronder).
 • Spoel je handen goed af.
 • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek. 

 

Hoe vaak mag ik het mondkapje gebruiken?

De mondkapjes zijn voor eenmalig gebruik en mogen ook niet meer dan 1 dag gedragen worden. Dit is met uitzondering van ons Neymo masker, deze is herbruikbaar. Er wordt natuurlijk aangeraden om zo min mogelijk naar buiten te gaan tijdens de uitbraak van het virus. Helaas is dit toch vaak niet helemaal te doen. Het is dan ook verstandig om meer dan een mondkapje te kopen wanneer je toch van plan bent om af en toe naar buiten te gaan.